Melyik jelenleg a világon, a leghatékonyabb napelem? Íme a jellemzői.

Top hatékonyságú napelemek. Itt megtudhatod, melyik napelem most a legjobb és leghatékonyabb.

leghatékonyabb napelem

Leghatékonyabb napelem most a világon?

Az elmúlt években a napelem panelek hatásfoka jelentős mértékben javult, és ma már számos kiváló minőségű, nagy hatásfokú napelem panel létezik a piacon. A legmagasabb hatásfokú panelek azonban általában magasabb áron vannak, és nem minden esetben a legjobb választás a konkrét felhasználási igényeknek megfelelően.

Jelenleg a világon a legmagasabb hatásfokú napelemek az ún. többrétegű, kristályos szilícium alapú panelek, amelyek több rétegbe rendezett félvezető anyagokat tartalmaznak, hogy maximalizálják az általuk befogadott napsugárzás mennyiségét.

Az egyik ilyen legmagasabb hatásfokú napelem a kanadai székhelyű földfelszíni napelem technológiával foglalkozó cég, az Insolight fejlesztése. Az Insolight panelei több mint 36%-os hatásfokkal rendelkeznek, ami jelenleg a legmagasabb hatásfok a piacon. Az Insolight panelek különlegessége, hogy mikro-lencséket használnak a napsugárzás közvetlenül a szilícium kristályos részeire irányítására, ezzel jelentősen növelve a hatékonyságot.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az Insolight panelei jelenleg még csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, és nagyon magas áron kerülnek értékesítésre. Emellett számos más nagy hatásfokú napelem panel is elérhető a piacon, amelyek közül sok alkalmas lehet az adott felhasználó számára, figyelembe véve a saját igényeit és költségvetését.

Ha meg kéne egyet nevezni, hatékonység alapján ez lenne az!

Az Insolight fejlesztése, amely a mikro-lencsékkel rendelkező többrétegű, kristályos szilícium alapú napelem panelek előállításával foglalkozik, jelenleg a legmagasabb hatásfokú napelemek egyike, amelynek hatásfoka több mint 36%. Ez a panele típus azonban még mindig viszonylag új technológia, és az Insolight panelek ára is magasabb, mint a hagyományos napelem paneleké. Emellett a piacon számos más nagy hatásfokú napelem panel is létezik, amelyek közül sok alkalmas lehet az adott felhasználó számára, figyelembe véve a saját igényeit és költségvetését. Így nehéz lenne egyértelműen megnevezni a leghatékonyabb napelem panelt, mivel a választás függ az adott felhasználói igényektől és lehetőségektől.

Milyen más, nagy hatásfokú panel létezik még?

Az Insolight mellett számos más cég is kínál magas hatásfokú napelem paneleket. Néhány példa a legújabb technológiákra:
 • SunPower Maxeon: Ez a napelem panel használ olyan technológiát, amely a hagyományos panelekhez képest nagyobb hatékonysággal használja ki a napenergiát. A SunPower Maxeon panelek hatásfoka eléri akár a 22,7%-ot is. Legtöbb panelt 25 év garanciával kínálják.
 • LG NeON 2: A LG NeON 2 panelek szintén magas hatásfokkal rendelkeznek, akár 21,1%-ot is elérve. A panelek úgy lettek kialakítva, hogy csökkentsék a fényelnyelés veszteségeket, így optimalizálva az áramtermelést. Legtöbb panelt 25 év garanciával kínálják.
 • Panasonic HIT: A Panasonic HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) panelekben a hagyományos szilíciumhoz más anyagok is hozzá vannak adva a hatékonyság növelése érdekében. Ez a technológia lehetővé teszi a paneleknek, hogy 19,7%-os hatásfokot érjenek el. Legtöbb panelt 25 év garanciával kínálják.
 • REC Alpha: Az REC Alpha panelek átlagos hatásfoka 21,7%. A panelekben egy új alakzatú félvezető anyagot használnak, amely lehetővé teszi a jobb teljesítményt és a hosszabb élettartamot. Legtöbb panelt 25 év garanciával kínálják.
Fontos megjegyezni, hogy ezek csak néhány példa a magas hatásfokú napelem panelek közül, és sok más lehetőség is létezik a piacon. A választás függ az adott felhasználói igényektől és lehetőségektől.

Milyen tetőfelület segít a napelemeknek, hatásfokuk maximalizálásához?

A napelemek hatékonysága számos tényezőtől függ, de a tetőfelület nagyon fontos szerepet játszik a hatékonyság maximalizálásában. Az ideális tetőfelület az, amely lehetővé teszi a napelemek számára, hogy minél több napfényt gyűjtsenek össze, és lehetővé teszi a napelemek optimális beállítását. Íme néhány olyan tetőfelületi jellemző, amely segíthet a napelemek hatásfokának maximalizálásában:
 • Orientáció: A tetőnek a napfénybe álló orientációja fontos tényező. Az optimális elhelyezés a tető déli oldala, mivel így a napelemek a nap legtöbb időszakában a legnagyobb intenzitású sugárzást kapják. Azonban ha nem lehetséges a tető déli oldalra történő telepítése, akkor az észak-keleti és az észak-nyugati oldalak is elfogadhatóak lehetnek.
 • Dőlésszög: Az optimális dőlésszög általában a tető síkjával párhuzamos, vagy azzal nagyjából megegyező. Az optimális dőlésszög függ a földrajzi szélességtől és a helyi éghajlati viszonyoktól. Általánosságban elmondható, hogy a napelemek hatékonysága a dőlésszög 15 és 40 fok között a legjobb.
 • Árnyékolás: Az árnyékolás az egyik legnagyobb tényező, amely csökkentheti a napelemek hatékonyságát. A tetőfelületnek lehetőleg árnyéktól mentesnek kell lennie a nap legtöbb időszakában. Ha árnyékolás van, akkor azt lehetőleg el kell kerülni, vagy használni kell olyan speciális napelemeket, amelyek jobban tolerálják az árnyékolást.
 • Felületminőség: A tetőfelületnek sima és egyenletes felületűnek kell lennie. A dudorok, repedések és egyéb felületi hibák csökkenthetik a napelemek hatékonyságát.
 • Tetőterhelés: A napelemek súlya fontos tényező lehet, mivel azok tetőre történő telepítése növelheti a tetőterhelést. Fontos, hogy a tető kibírja a napelemek súlyát, és hogy a tető szerkezete biztonságos legyen.
 • Méret: A napelemek optimális elhelyezése és hatékony működése érdekében az inverterrel együtt számítva a napelemek által elfoglalt területnek elegendőnek kell lennie az otthoni energiaigény kielégítéséhez. A tetőfelületnek elegendő teret kell biztosítania a napelemek számára, hogy azok optimális hatékonysággal működjenek.
Összefoglalva, a napelemek hatékonysága számos tényezőtől függ, de a tetőfelület nagyon fontos szerepet játszik a hatékonyság maximalizálásában. Az ideális tetőfelület az, amely lehetővé teszi a napelemek számára, hogy minél több napfényt gyűjtsenek össze, és lehetővé teszi a napelemek optimális beállítását.

Az optimális tetőfelület számos szempontot foglal magában, mint például az orientáció, a dőlésszög, az árnyékolás, a felületminőség, a tetőterhelés és a méret. Az optimális tetőfelület megválasztása és az optimális napelemrendszer kialakítása a helyi éghajlati és topográfiai viszonyoktól, valamint az otthoni energiaigényektől függ. Ha kétségei vannak a megfelelő napelemrendszer kiválasztásával kapcsolatban, érdemes szakemberrel konzultálni, aki segíthet az optimális rendszer kialakításában.

Milyen időjárás a legjobb az áramtermeléshez, a napelemek szempontjából?

A napelemek az áramtermeléshez a napsütésre vannak szükségük, így az időjárásnak napsütésesnek kell lennie ahhoz, hogy a napelemek hatékonyan működjenek. Azonban nem feltétlenül az a legjobb időjárás az áramtermelés szempontjából, amikor a legmelegebb a hőmérséklet.

Az optimális időjárási körülmények a következők:
 • Napsütés: A napelemek hatékony működéséhez szükség van a napsütésre, amelynek intenzitása befolyásolja az áramtermelést. Ezért is, az ideális időjárási körülmények azok, amikor az ég tiszta és a napsütés intenzitása magas.
 • Mérsékelt hőmérséklet: Bár a napelemek hatékonysága csökken, amikor az időjárás túl meleg, a túl hideg idő sem ideális. Az optimális hőmérsékleti tartomány általában 15-25 Celsius fok között van.
 • Alacsony páratartalom: A magas páratartalom rontja a napelemek hatékonyságát, mivel a párás környezetben a napelemek felülete elhomályosodhat és kevesebb napsütés jut át rajtuk.
 • Alacsony szélsebesség: A nagy szélsebesség megnehezíti a napelemek stabilitását és az inverter működését, ami befolyásolhatja az áramtermelést.
Az időjárásnak azonban nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy a napelemek hatékonyan működjenek. Az időjárás változása az áramtermelést rövid távon befolyásolhatja, de hosszú távon az áramtermelés általában stabil marad. A napelemek ezért is képesek áramot termelni még gyenge napsütéses időben is, így az időjárási viszonyoknak általában nem kell akadályozniuk a napelemek hatékony működését.

Monokristályos vagy polikristályos panel a hatékonyabb?

A monokristályos és polikristályos napelemek mind hatékonyan működnek, és mindegyiknek megvan a saját előnye. Azonban a kettő közötti választás függ attól, hogy milyen fontos számodra a hatékonyság és az ár.

A monokristályos napelemek általában magasabb hatásfokkal rendelkeznek, mint a polikristályos napelemek. Ez azt jelenti, hogy kisebb felületen is nagyobb mennyiségű energiát tudnak termelni. Azonban a magasabb hatékonyság magasabb árat is jelent.

A polikristályos napelemek általában olcsóbbak, mint a monokristályosak, és az áruk a gyártási folyamat egyszerűbb volta miatt alacsonyabb. Azonban a hatékonyságuk általában alacsonyabb is.

Ha az ár a legfontosabb szempont a számodra, akkor a polikristályos napelemek a jobb választás lehetnek, míg ha az optimális hatékonyságra van szükséged, akkor a monokristályos napelemek a jobb választás lehetnek.

Ezért is fontos megjegyezni, hogy a két típus közötti különbségek általában nem olyan nagyok, és mindkét típus hatékonyan működik a megújuló energiaforrásként való használatra. A választás függ attól, hogy melyik típus jobban felel meg a személyes igényeidnek, az igényeidet pedig leginkább az ár és a hatékonyság határozza meg.

A legjobb napelemek lehetnek poli vagy monokristályos napelem technológiával készült eszközök is. A napelem gyártók készítenek több technológiával gyártótt panelt is. Ezek közül lehet: monokristályos napelem, polikristályos cella, amorf és textúrált szilícium. Napelemes rendszert bármelyik típusból építhetünk. A leggyakoribb választás jelenleg, a monokristályos napelem. Ez nem jelenti azt, hogy minden tetőre ezek lennének a legjobb napelemek. A napelemes rendszert, tervezésekor úgy kell megtervezni, hogy minden körülmény között tudja a névleges teljesítményt is leadni 1 év alatt kWh-ban meghatározva. Természetesen ehhez feltétel, hogy melegyen az ehhez szükséges mennyiségű napsütéses órák száma a vizsgált időszakban.